Naar de LOPAI homepage

Over LOPAI

...   home  ...  archief  ...  nieuwsbericht  ... 

25 augustus 2012

Kwetsbare digitale documenten veilig in goedgekeurd Amsterdams e-depot

Als eerste in Nederland is het Amsterdamse e-depot door de provincie Noord-Holland getoetst en in orde bevonden. De strenge eisen waaraan het e-depot nu beantwoordt, waarborgen dat de digitale archieven die in het e-depot worden bewaard, op langere termijn toegankelijk blijven zonder verlies van gegevens. De gegevens blijven altijd toegankelijk en kunnen betrouwbaar, volledig en authentiek in hun context worden gereproduceerd.

De provinciale archiefinspectie Noord-Holland heeft het Amsterdamse e-depot getoetst op de eisenset ED3, Eisen Duurzaam Digitaal Depot versie 1.0, een proces dat ongeveer een jaar in beslag heeft genomen en diverse fasen kende. Inmiddels wordt hard gewerkt aan de herziene versie 2.0 van ED3. De Amsterdamse en andere ervaringen met de eerste versie zijn belangrijk geweest bij het samenstellen van de nieuwe versie.

Nu het e-depot als voldoende betrouwbaar is beoordeeld, heeft de archiefinspecteur aan haar college positief geadviseerd over de wettelijke machtiging tot vervanging. Die is inmiddels verleend. Dat betekent, dat de originele persoons- en archiefkaarten van het Amsterdamse bevolkingsregister uit de periode 1939-1994 zijn gescand, in het e-depot worden bewaard, de openbare gedeelten via de website van het Stadsarchief zijn in te zien en de originelen kunnen worden vernietigd.

archief

Overzicht ...
home archief over lopai thema's wet- en regelgeving zoek contact sitemap